Moby - Play



Αλλαγή πλεύσης και η τρίτη κατά σειρά μουσική μας πρόταση συνεχίζει να μας κρατά στην δεκαετία του '90, αλλά με ήχους και διάθεση ηλεκτρονική, με τον αμερικάνο DJ αυτήν τη φορά Moby και το πέμπτο κατά σειρά άλμπουμ του με το τίτλο Play.
Ας γυρίσουμε αρκετά πίσω, όταν στις 11 Σεπτέμβριου του 1965 γεννιέται στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., ο Moby, κατά κόσμον Richard Melville Hall. Οι γονείς του αποφάσισαν να τον αποκαλούν Moby από την ομώνυμη φάλαινα του κλασικού μυθιστορήματος “Moby Dick” του Herman Melville, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν προ-προ θείος του! Από την ηλικία των 10 έρχεται σε επαφή με τη μουσική μαθαίνοντας κλασική κιθάρα. Ο Moby τραγουδάει και παίζει πλήκτρα, κιθάρα, μπάσο και ντράμς. Το πρώτο του άλμπουμ ήταν το Moby που κυκλοφόρησε το 1992. Κυκλοφορεί άλλα 3 άλμπουμ με πιο επιτυχημένο το Animal Rights (1996) για να φτάσουμε στο 1999 και στο δίσκο Play.

Μετά την ηχογράφηση του Play, αρχίζει την αναζήτηση για εύρεση δισκογραφικής εταιρείας, όμως όλες οι μεγάλες εταιρίες της εποχής αρνήθηκαν την κυκλοφορία του. Τελικά η V2 αναλαμβάνει την κυκλοφορία και προώθηση του έως τώρα, όπως αποδείχτηκε, πιο επιτυχημένου δίσκου της καριέρας του. Ο δίσκος χαρακτηρίζεται σαν ένα μείγμα μελαγχολικής chill-out, ambient και ηλεκτρονικής μουσικής και παρουσιάζει 9 singles με πιο επιτυχημένα τα Porcelain, Natural Blues, South Side, Bodyrock και Why Does My Heart Feel So Bad?

Ο δίσκος κυκλοφορεί τον Μάιο του 1999 στην Αγγλία με ελάχιστη εμπορική απήχηση, αλλά με την είσοδο την καινούριας δεκαετίας καταφέρνει και πουλάει 150.000 αντίτυπα την εβδομάδα. Το Play έγινε ένα εμπορικό και πολιτιστικό φαινόμενο, πουλώντας πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα είναι το ηλεκτρονικό άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις, που κυκλοφόρησε ποτέ. Τα δεκαοχτώ τραγούδια του είχαν μια άνευ προηγουμένου ζήτηση, αφού όλα έχουν άδεια χρήσης για ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις, γεγονός που αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία του άλμπουμ.
Στο ένθετο βιβλιαράκι του cd οι στίχοι των τραγουδιών απουσιάζουν, διαβάζουμε όμως προβληματισμούς και απόψεις του Moby σχετικά με τη θρησκεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη χορτοφαγία και τον πόλεμο. Οι σκέψεις αυτές δεν σχετίζονται με τη μουσική, γι’ αυτό και ο καλλιτέχνης μάς ενημερώνει ότι ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί του η μουσική μπορεί να μας αρέσει…


Ακούγοντας το εναρκτήριο τραγούδι Honey καταλαβαίνεις ότι η συνέχεια θα είναι σίγουρα διαφορετική από τα συνηθισμένα μας ίσως ακούσματα, και μάλλον βρήκες έναν δίσκο να σε συντροφεύει σε ταξιδιάρικες καταστάσεις που θα ακούς με άνεση μετά από αρκετά χρόνια. Εγώ σίγουρα πιάνω τον εαυτό μου να ψάχνει τη δισκοθήκη προκειμένου να ακούσω το cd κάτι αρχές καλοκαιριού που με προετοιμάζει... μάλλον για το καλοκαίρι.  Βέβαια, η αναφορά στον Moby τώρα, το φθινόπωρο, είναι για να ευχηθώ χρόνια πολλά στον αγαπημένο της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής που στις 11 του μήνα γίνεται 48 ετών, αναμένοντας και το 11ο άλμπουμ του, Innocents, στις αρχές Οκτώβρη.

Natural Blues
Δημοσιεύθηκε στο independent.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις