Star Wars, part II


15-12-2014

Κάθε άρθρο είναι μία καινούργια δημιουργική αρχή, αλλά οδηγεί και με ακρίβεια και σε ένα τέλος , σε έναν λυτρωτικό επίλογο. Νιώθω ότι αυτή η ανάγκη  να ασχοληθώ με τον Πόλεμο των Άστρων δεν θα τελειώσει αλλά θα υπάρξει και μέρος 3ο, εύχομαι και επόμενο. Ο μαγευτικός κόσμος  που δημιούργησαν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την επική διαστημική όπερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της παγκόσμιας  κινηματογραφικής κουλτούρας. Το κλειδί ανήκει στο μήνυμα, κάτι που όλοι το νιώθουμε με το τέλος της προβολής: Να μην σταματάμε ποτέ να ονειρευόμαστε και  πάντα η Δύναμη για να τα καταφέρουμε θα είναι πιο δυνατή μέσα μας, αρκεί να έχουμε πίστη στον εαυτό μας. Ο George Lucas βρήκε αυτό το μήνυμα και το απέδωσε ακριβώς όπως του αρμόζει, φαντασμαγορικά.

Συνήθως ο εκάστοτε σκηνοθέτης προσπαθεί να συνεχίσει και να εξελίξει την ιστορία που μας διηγείται. Ωστόσο, στην επόμενη τριλογία ο Lucas  προχωρά σε κάτι αναπάντεχο και μας οδηγεί στην αρχή. Για τους φανατικούς της σειράς ήταν μία λάθος προσέγγιση στην παρουσίαση του κόσμου αλλά και των χαρακτήρων. Οι “σκληροπυρηνικοί” του Star Wars ποτέ δεν είδαν με καλή ματιά ειδικά τα δύο πρώτα σκέλη της.

Ο όρος prequel ορίζει το προηγούμενο στάδιο μιας ιστορίας, της οποίας τα γεγονότα έχουν ήδη ειπωθεί. Φυσικά σε ένα prequel  γνωρίζουμε από την αρχή το τέλος της υπόθεσης και αυτό δημιουργεί μία τραγική ειρωνεία. Σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης η λέξη prequel εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή  το 1958, σε ένα άρθρο του Antony Boucher στο περιοδικό Fantasy & Science Fiction. Ο όρος τέθηκε σε γενική χρήση στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, αλλά διαδόθηκε από την prequel τριλογία του Star Wars (1999-2005).

The Phantom Menace


Η δεύτερη τριλογία, αλλά κυρίως το πρώτο, χρονολογικά, κεφάλαιο από τα έξι που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στις σκοτεινές αίθουσες  είναι και το πιο “μισητό” σύμφωνα με κοινό και κριτικούς. Με τίτλο Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 1 - Η Αόρατη Απειλή (Star Wars Episode I: The Phantom Menace) ιστορικά μας ταξιδεύει 32 χρόνια πίσω. Η ταινία ακολουθεί τον δάσκαλο Jedi Qui-Gon  και τον μαθητή του Obi-Wan Kenobi οι οποίοι συνοδεύουν και προστατεύουν τη βασίλισσα Amidala σε μία ευρείας κλίμακας διαπλανητική εμπορική φιλονικία. Επίσης, βλέπουμε τον νεαρό Anakin Skywalker πριν γίνει Jedi, ως σκλάβο, o οποίος είναι ασυνήθιστα ισχυρός μέσα στη Δύναμη.

Στις 19 Μαΐου 1999 κυκλοφορεί στις σκοτεινές αίθουσες το επεισόδιο I του Πολέμου των Άστρων σπάζοντας ρεκόρ εισιτηρίων παρά τις άσχημες κριτικές. Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των πρωταγωνιστών, Ewan McGregor,  η ταινία έλαβε τόσο άσχημες κριτικές, γιατί πολύ απλά απευθύνονταν σε παιδιά και όχι σε ενήλικες. Ο  θεατής  που είδε για πρώτη φορά τη διαγαλαξιακή περιπέτεια ήταν το μακρινό 1977, επομένως όταν οδηγήθηκε ξανά στην αίθουσα, είχαν περάσει πια 22 χρόνια. Οι ανάγκες του θεατή είχαν αλλάξει, και τα οπτικά και ηχητικά εφέ είχαν περάσει σε άλλο επίπεδο, οπότε όλοι αναζήτησαν μία πιο ώριμη προσέγγιση του Star Wars και όχι ένα τόσο ανάλαφρο παιδικό παραμύθι.

Τους βασικούς  ρόλους αυτήν τη φορά ενσαρκώνουν γνωστά ονόματα του κινηματογραφικού στερεώματος. Ο Liam Neeson,  Ewan McGregor, Samuel  L. Jackson και η Natalie Portman αναλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ακόμη, παρατηρούμε στα credits να φιγουράρουν τα ονόματα της Keira Knightley αλλά και της κόρης του κολλητού τού σκηνοθέτη, Sofia Coppola. Ο μη φυσικός τρόπος παιξίματος του μικρού Jake Lloyd ως Anakin Skywalker ήταν ένας μόνο από τους λόγους που υπήρξαν αρνητικά σχόλια για την τελική επιλογή των ηθοποιών που θα υποδύονταν ρόλους κλειδιά. Ο Ahmed Best δανείζει τη φωνή του στον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο της σειράς, ο οποίος δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή. Ο Jar Jar Binks ως χαρακτήρας της τριλογίας θεωρείται από τους φανατικούς ως ένας από τους χειρότερους και πιο μισητούς όχι μόνο του Πολέμου των Άστρων, αλλά και γενικότερα της  κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Attack of the Clones

Το δεύτερο μέρος του prequel  κυκλοφορεί το 2002 και σηματοδοτεί την  είσοδό του στην τεχνολογία αιχμής. Ο Yoda δημιουργείται πλήρως σε ψηφιακή μορφή  και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σύστημα υψηλής ευκρίνειας 24 fps για τις περισσότερες σκηνές δράσης . Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 2 - Η Επίθεση των Κλώνων (Star Wars Episode II: Attack of the Clones) είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία της σειράς, 142 λεπτών, και η δεύτερη πιο επικερδής ταινία της χρονιάς, αλλάζοντας τις πρωτιές των προηγούμενων. Φυσικά και αυτή δεν έφτασε στα στάνταρ των πρώτων ταινιών, αλλά η κατεύθυνση είχε αλλάξει πια θετικά με αποκορύφωμα το 3ο κεφάλαιο.

Η ταινία εκτυλίσσεται 10 χρόνια μετά τα γεγονότα του The Phantom Menace, σε ένα σημείο που ο γαλαξίας βρίσκεται στο χείλος του εμφύλιου πολέμου. Υπό την ηγεσία ενός αποστάτη Jedi, του Κόμη Dooku, χιλιάδες πλανητικά συστήματα απειλούν ν' αποσχιστούν από την Γαλαξιακή Δημοκρατία. Όταν γίνεται μια δολοφονική απόπειρα εναντίον της Γερουσιαστή Padme Amidala, ο μαθητευόμενος Jedi, Anakin Skywalker διατάζεται να την προστατεύσει, ενώ ο δάσκαλός του, Obi-Wan Kenobi αναλαμβάνει να διερευνήσει τη δολοφονική απόπειρα. Σύντομα ο Anakin, η Padme και ο Obi-Wan θα βρεθούν στην καρδιά των αυτονομιστικών περιοχών, στην έναρξη μιας νέας απειλής για τον γαλαξία, τον Πόλεμο των Κλώνων.

Στην επιλογή του έφηβου πια Anakin βλέπουμε τον Καναδό ηθοποιό Hayden Christensen. Ο Ewan McGregor ως Obi-Wan και η Natalie Portman στο ρόλο της γλυκιάς αλλά και αποφασισμένης Amidala. Στο ρόλο του Senator Palpatine, επίσης γνωστός ως Darth Sidious, συναντάμε τον σκωτσέζο ηθοποιό Ian McDiarmid που με την ανατριχιαστική ερμηνεία του οδήγησε με καταπληκτικό τρόπο τον  Anakin στη σκοτεινή πλευρά.

Revenge of the Sith

Οδηγούμαστε στο τέλος του πολύ αναμενόμενου prequel το Μάιο του 2005. Η τραγική ιστορία μας οδηγείται στην κορύφωσή της και τα τελευταία κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται με τον πιο ζοφερό τρόπο στην τελευταία ταινία που σκηνοθετεί ο δημιουργός της. Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 3 – Η Εκδίκηση των Σιθ (Star Wars Episode III : Revenge of the Sith ) αποκτά και τον τίτλο της πιο σκοτεινής από τις 6 αφού μας οδηγεί στον τρόπο δημιουργίας του Darth Vader.

 Η ταινία διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα του Attack of the Clones. Οι Ιππότες Jedi βρίσκονται σκορπισμένοι στον γαλαξία, για να ηγηθούν τον στρατό των κλώνων στον πόλεμο με τους Separatists. Το Συμβούλιο των Jedi στέλνει τον Obi-Wan Kenobi  να εξοντώσει τον μοχθηρό Στρατηγό Grievous, διοικητή του Στρατού των Separatists. Την ίδια ώρα, ο Jedi Anakin Skywalker, μακριά από τον Kenobi, τον πρώην δάσκαλό του, πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Palpatin, τον Καγκελάριο της Γαλαξιακής Δημοκρατίας και, χωρίς να το ξέρει κανείς, Σκοτεινό Άρχοντα των Sith. Η όλο και αυξανόμενη φιλία ανάμεσά τους αποδεικνύεται επικίνδυνη για το Τάγμα των Jedi, τη Δημοκρατία, και τον ίδιο τον Anakin ο οποίος μοιραία υποκύπτει στη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης  και γίνεται ο Darth Vader, αλλάζοντας για πάντα τη μοίρα του γαλαξία.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος ο συγγραφέας και σκηνοθέτης George Lucas πραγματοποιεί μία cameo εμφάνιση. Στη σκηνή που ο Anakin βρίσκεται μαζί με τον Palpatin στο ιδιωτικό δωμάτιο και παρακολουθούν όπερα παρατηρούμε τον Lucas ως Pantoran πολιτικό με το χαρακτηριστικό μπλε δέρμα.

Vader

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στην κινηματογραφική μεταφορά του Star Wars αρχικά ως Anakin και μετέπειτα ως Darth Vader,  ο συγκεκριμένος χαρακτήρας μάς ώθησε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε τους κακούς. Πριν οδηγηθεί και κυριευθεί από τη σκοτεινή πλευρά ο αλαζονικός πλην όμως συμπαθής Skywalker αναζητά τη Δύναμη. Ο τραγικός θάνατος της μητέρας του, δίνει και την τελική ώθηση στον νεαρό Jedi ώστε να υπηρετήσει τον πραγματικό κακό, τον Sith δάσκαλο Darth Sidious.

Πίσω από τη χαρακτηριστική μάσκα του Vader συναντάμε τη φωνή του Αμερικανού ηθοποιού James Earl Jones, αλλά τη σωματική φιγούρα δίνει ο ύψους 1,98 βρετανός ηθοποιός David Prowse.  Ο χαρακτήρας θεωρείται ως ο τρίτος καλύτερος κακός από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου πίσω μόνο από τον Dr. Hannibal Lecter του Silence of the Lambs και του Norman Bates από το Psycho. Ο Darth Vader έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως παράδειγμα σε φοιτητές ιατρικής για τη διαταραγμένη προσωπικότητά του.

Τον Μάιο του 1982 ο George Lucas ιδρύει την εταιρεία LucasArts της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι και η Lucas Films. Στις 30 Οκτωβρίου 2012 η Walt Disney Company δηλώνει ότι η εταιρία πρόκειται να περιέλθει στα χέρια της για το ποσό των 4,05 δις δολαρίων. Η Disney ενημερώνει ότι ετοιμάζεται νέα τριλογία Star Wars  με τίτλο της πρώτης ταινίας Star Wars Episode VII: The Force Awakens και το παγκόσμιο σινεφίλ κοινό παγώνει.

Διάφορες θεωρίες συνομωσίας αρχίζουν να κατακλύζουν το διαδίκτυο σχετικά με την ιστορία, τον σκηνοθέτη αλλά και τους ηθοποιούς που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα περιπέτεια. Τελικά ο Αμερικανός J.J. Abrams αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία με αρκετά blockbuster στο ενεργητικό του. Κατά πόσο η επιλογή του συγκεκριμένου θα είναι και η σωστή ο χρόνος και ο θεατής θα είναι ο καλύτερος κριτής. Στη συγγραφή της ιστορίας βλέπουμε ευτυχώς ξανά τον George Lucas και τον Michael Admit και στο σενάριο τον Abrams και τον Lawrence Kasdan. Στην επιλογή των ηθοποιών συναντάμε τα ονόματα των Oscar Isaac, Lupita Nyongo αλλά και Andy Serkis. Το ενδιαφέρον είναι τα ονόματα των αρχικών πρωταγωνιστών του Star Wars όπως του Mark Hamill, Carrie Fisher και φυσικά του Harrison Ford, που φιγουράρουν στα credits της ταινίας.



Η ιστορία της έβδομης αυτής προσπάθειας παρουσιάζεται 30 χρόνια περίπου μετά από τα γεγονότα του Return of the Jedi (1983), επομένως αποτελεί το sequel της πρώτης τριλογίας. Η ημερομηνία κυκλοφορίας στις σκοτεινές αίθουσες είναι σε ένα περίπου χρόνο από τώρα στις 18 Δεκεμβρίου 2015, έως τότε πάρτε μία μικρή γεύση από το teaser trailer που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ θέασης στο διαδίκτυο. May the Force be with you.

 Δημοσιεύθηκε στο http://www.independent.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις