Boyhood




12-02-2015

Η καλλιτεχνική αξία της Αμερικανίδας ηθοποιού Patricia Arquette μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αλλά, τουλάχιστον μέχρι τη φετινή χρονιά, δεν είχε εκτιμηθεί ανάλογα. Η 46 ετών Arquette εμφανίζεται για πρώτη φορά μπροστά από τις κάμερες το 1987, με την ταινία τρόμου A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors. Τα χρόνια περνούν και η νεαρή ηθοποιός σιγά - σιγά δημιουργεί ένα όνομα που κινείται με ευκολία ανάμεσα στον εμπορικό και τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Η καταξίωση όμως καθυστερεί και το 2005 αποφασίζει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά Medium (2005-2011). Με την πρώτη χρονιά εμφάνισής της στη σειρά καταφέρνει και κερδίζει την αναγνώριση για τον ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο υποδύεται, και τα βραβεία αρχίζουν να την περιλαμβάνουν στις λίστες με τις πιο αξιόλογες ερμηνείες. Το 2015 επιστρέφει στη μικρή οθόνη με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά CSI: Cyber.

Το 2002 ο Αμερικανός σκηνοθέτης Richard Linklater της προτείνει να πάρει μέρος σε ένα φιλόδοξο, αν και ριψοκίνδυνο κινηματογραφικό project. Τα γυρίσματα της ταινίας με τελικό τίτλο Boyhood αρχίζουν το 2002 και, για πρώτη φορά στον παγκόσμιο κινηματογράφο, τελειώνουν το 2014. Ο Linklater αποφασίζει να διηγηθεί την ιστορία του σε πραγματικούς χρόνους για τους ηθοποιούς. Επομένως, παρατηρούμε τον μικρό Mason (Ellar Coltrane) σε ηλικία 7 ετών να μεγαλώνει και να οδηγείται στην ενηλικίωση του. Τους γονείς του Mason αναλαμβάνουν να ενσαρκώσουν η Patricia Arquette και ο Ethan Hawke. Τα εφέ δεν έχουν καμία θέση σε μία από τις πιο απλές και αληθινές ταινίες που έχει παρουσιάσει ο αμερικάνικος κινηματογράφος, καθώς στα πρόσωπα των ηθοποιών αντικρίζουμε τη φυσική φθορά τους. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στις ταινίες Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) και Before Midnight (2013), του ίδιου σκηνοθέτη, όμως εκεί ο φακός διηγείται κάθε φορά μόνο μία μέρα από τη ζωή των πρωταγωνιστών, Ethan Hawke και Julie Delpy. Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν 12 years, αλλά δεδομένου ότι πέρυσι ήταν η χρονιά του 12 years a slave, οι συντελεστές οδηγήθηκαν σε αναζήτηση διαφορετικού τίτλου.

Το θαύμα που έχει δημιουργήσει ο σκηνοθέτης της δεν βρίσκεται μόνο στον πρωτόγνωρο τρόπο που αποφάσισε να παρουσιάσει την ταινία του. Απλές ιστορίες που πολλοί από εμάς έχουμε ζήσει αφηγούνται με λυρικό τρόπο και καταφέρνουν να μας αγγίξουν. Έτσι,  γινόμαστε συνοδοιπόροι στην παιδική ηλικία του πρωταγωνιστή, αλλά και στις δύσκολες φάσεις που περνάει ένα ζευγάρι. Παρόλο που το κεντρικό πρόσωπο είναι ο μικρός και το θέμα επικεντρώνεται στο πως κυλάει η ζωή του μέσα σε μία πάροδο 12 ετών, η μητέρα του, Olivia, που υποδύεται μοναδικά η Arquette, καταφέρνει να κλέψει την παράσταση. Το προσόν που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη καλλιτέχνη είναι ο απλός και φυσικός τρόπος που υποδύεται τον ρόλο (όπως την είδαμε και σε μία από τις πιο ρεαλιστικές αμερικάνικες οικογένειες που έχουν παρουσιαστεί στη μικρή οθόνη, στη σειρά Medium που προανέφερα).

Στην πρωτοποριακή 12χρονη ιστορία, ακούμε τραγούδια διαλεγμένα από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, και μουσικά μας συντροφεύουν οι Coldplay, The Black Keys, οι Arcade Fire κ.ά. Ο φωτογράφος Matt Lankes κατά την διάρκεια της κινηματογράφησης ακολουθούσε τους ηθοποιούς και το συνεργείο, και αποθανάτιζε με τον φακό του τις μοναδικές στιγμές των πρωταγωνιστών. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε σε ένα λεύκωμα που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2014.


Μέσα από τα παιδικά μάτια του Mason όλα φαίνονται απλά, ακριβώς αυτό που ήθελε να μας παρουσιάσει ο σκηνοθέτης, μία αληθινή ιστορία ενηλικίωσης. Αν κάτι τέτοιο είναι αρκετό, προκειμένου ο σκηνοθέτης να φύγει με το χρυσό αγαλματίδιο, μένει να το δούμε. Οι φετινές κινηματογραφικές προτάσεις μπορεί να είναι αρκετές και αξιόλογες, αλλά δύσκολα το Birdman καθώς και το The Grand Budapest Hotel θα καταφέρουν να κλέψουν τη δόξα από το Boyhood. Ο καλός κινηματογράφος με την πάροδο των χρόνων δυσκολεύει, και οι απαιτήσεις του θεατή ανεβάζουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Βέβαια ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η συγκεκριμένη κινηματογραφική προσπάθεια θα μείνει στην ιστορία για το ρίσκο που ο σκηνοθέτης του θέλησε να αναλάβει, με την πραγματοποίηση του οράματός του μέσα σε 12 χρόνια. Τόσο απλά!


Δημοσιεύθηκε στο http://www.independent.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις