Mad Max : Fury Road


30-05-2015

Άραγε, διανύουμε τη εποχή των remake; Αρχίζω και εγώ να αναρωτιέμαι αν έχουν στερέψει τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά στούντιο, και γενικότερα οι σεναριογράφοι σε παγκόσμιο επίπεδο από φρέσκιες ιδέες. Κάθε χρόνο στις κορυφαίες ταινίες τις χρονιάς, σε εμπορικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο, βλέπουμε σε αρκετά μεγάλο ποσοστό ιστορίες που έχουν ξαναειπωθεί. Σενάρια  βγαλμένα από σελίδες comic και γενικότερα του φανταστικού έχουν την τιμητική τους, είτε ως τηλεοπτική σειρά είτε ως ένα κινηματογραφικό blockbuster. Το τηλεοπτικό πεδίο έχει αλλάξει άρδην και έχει ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του, σαν ένας Φοίνιξ που για να φτάσει ξανά στην ανώτερη δυνατή κατάσταση πρέπει να φθίνει και να καταστραφεί. Το επίπεδο των σειρών της Αμερικάνικης κυρίως αλλά και της Βρετανικής τηλεοπτικής βιομηχανίας έχουν φτάσει στο σημείο να ανταγωνίζονται κινηματογραφικές προτάσεις με τεράστια budget.

Ο όρος sequel με την πάροδο των χρόνων αρχίζει να παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας. Μία από τις πιο εμπορικές ταινίες της χρονιάς και στη δεκάδα όλων των εποχών, βρίσκεται στην έβδομη συνέχειά του και τα turbo αυτοκίνητα έχουν ξανά την τιμητική τους. Ιστορίες με φωτόσπαθα και Jedi ετοιμάζονται επίσης να εμφανιστούν στις μεγάλες οθόνες και ήδη προετοιμαζόμαστε να ταξιδέψουμε σε έναν γαλαξία πολύ-πολύ μακριά.

Από τα καταπληκτικά μυαλά των Αυστραλών παραγωγών και σεναριογράφων George Miller και James McCausland, έρχεται για πρώτη φορά το 1979 στη μεγάλη οθόνη, η ιστορία του Mad Max. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον νεαρό και ελάχιστα γνωστό Mel Gibson. Ο ήρεμος και συνεσταλμένος αστυνομικός Max Rockatansky, μετά τη δολοφονία  της οικογενείας του από συμμορία, μεταμορφώνεται σε έναν ανελέητο εκτελεστή αναζητώντας την εκδίκηση για τον χαμό τους. Στην πορεία όμως χάνει τα χαρακτηριστικά που τον ξεχώριζαν από αυτούς και γίνεται ο Mad Max. Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε έναν πλανήτη στα όρια της καταστροφής, κυριευμένος από δολοφονικές και σχιζοφρενικές συμμορίες. Κυκλοφορούν δύο ακόμα συνέχειες, το 1981 και το 1985, με τον Gibson στον ρόλο του Max και τον Miller στο σενάριο και τη σκηνοθετική καρέκλα. Η τριλογία μένει στην ιστορία ως μία από τις θρυλικότερες περιπέτειες στα χρονικά του φανταστικού κινηματογράφου.

Τριάντα χρόνια μετά την τελευταία ταινία με τίτλο «Mad Max Beyond Thunderdome», ο Miller αποφασίζει να εναρμονιστεί και αυτός με τη μόδα της εποχής και να μας παρουσιάσει την επόμενη τριλογία από την φρενήρη περιπέτεια Mad Max. Στη σκηνοθεσία παραμένει ο ίδιος, στον ρόλο του Max συναντάμε τον Βρετανό ηθοποιό Tom Hardy, πλαισιωμένο από την Charlize Theron.
Βρισκόμαστε σ’ ένα μεταποκαλυπτικό μέλλον και σε μία απομακρυσμένη έρημο του κατεστραμμένου μας πλανήτη, με την ανθρωπότητα διαλυμένη. Στοιχειωμένος από το σκληρό παρελθόν του, έχοντας χάσει τη γυναίκα και το παιδί του, ο «Μad Max» έχει επιλέξει να ταξιδεύει και να επιβιώνει ολομόναχος. Όμως, στο δρόμο της διαφυγής από τη Wasteland, γνωρίζεται με μία ομάδα ανταρτών που έχουν οδηγό και αρχηγό τη Furiosa- ένα δυναμικό, σκληροτράχηλο θηλυκό που θεωρεί ότι αν καταφέρει να διασχίσει την έρημο και να επιστρέψει στο μέρος που μεγάλωσε από παιδί, θα βρει το δρόμο και τα κλειδιά για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Οι επαναστάτες έχουν αποδράσει από την τυραννία του «Immortan Joe», έχοντας κλέψει κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Οργισμένος, έχει στείλει στο κατόπι τους την αιμοβόρικη φρουρά του - όλες του τις συμμορίες που κυνηγούν λυσσασμένα τους αντάρτες μέσα στην έρημο, στο θανάσιμο Δρόμο του Πολέμου...

Σε πρώτη ανάγνωση το σενάριο μπορεί να μην δρέπει δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά αν παρακολουθήσει κάποιος το τρέιλερ, κατανοεί ότι θα βυθιστεί σε έναν παρανοϊκό κόσμο που τόσο περίτεχνα και μοναδικά έχει δημιουργήσει ο σκηνοθέτης του. Ο Miller παρουσιάζει έναν Max λιγομίλητο και σκληροτράχηλο, εναρμονισμένο με την αχανή και ξερή έρημο που αναγκάζονται να διασχίσουν. Κάθε χαρακτήρας που υποδύεται από γυναίκα ηθοποιό, διαθέτει μια δυναμικότητα, που παρουσιάζεται με τρόπο αινιγματικό και πολύπλοκο. Συμπρωταγωνίστρια στο πλευρό του Hardy, η Charlize Theron σε έναν από τους καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους ρόλους τής μέχρι πρότινος καριέρας της. Η Furiosa έχει τον ρόλο της δυναμικής οδηγού και του χαρακτήρα που ζητά τη λύτρωση και εξιλέωση, έπειτα από μία ζωή που της στέρησαν. Οι σκηνές δράσης είναι γυρισμένες με ελάχιστη χρήση οπτικών εφέ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη. Ιδιαίτερα οι σκηνές με τα κοντάρια είναι εμπνευσμένες από το Cirque du Soleil, αλλά και από την ταινία κινουμένων σχεδίων Babe! Στα σκαριά βρίσκονται ακόμα δύο ταινίες, με τίτλο Mad Max:Furiosa και Mad Max:The Wasteland.

Είτε μας θυμίζει το παρελθόν είτε βλέπουμε τον Mad Max για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές  αίθουσες, η ταινία σίγουρα μας καταπλήσσει. Ένα καινούριο ταξίδι αρχίζει, βουτηγμένο στην παρανοϊκή λογική  τού 70χρονου πια George Miller.




 Δημοσιεύθηκε στο http://www.independent.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις