The Rum Diary




03-06-2015

Το Puerto Rico φημίζεται, αν και άγνωστο για πολλούς, για το ρούμι του. Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Καραϊβική και τον Ατλαντικό ωκεανό, ανατολικά της Δομινικανής Δημοκρατίας. Το ρούμι κατάγεται από την Ινδία ή την Κίνα, αλλά σήμερα η παγκόσμια κατανάλωσή του καλύπτεται κυρίως από τα νησιά της Καραϊβικής. Οι χυμοί του ζαχαροκάλαμου, συνθλίβοντάς το, μας δίνουν τη βάση για την παρασκευή του ποτού, που αφού ζυμωθούν, θα περάσουν στο στάδιο της απόσταξης.

Από μικρά παιδιά έχουμε συνδέσει τους πειρατές με ένα φλασκί στο χέρι και το πειρατικό καράβι γεμάτο με βαρέλια από ρούμι, που είχαν κερδίσει στην τελευταία τους επιδρομή. Φυσικά τα χρόνια πέρασαν και το ποτό απέκτησε τη θέση που δικαιωματικά του αξίζει, όχι μόνο εμπορικά αλλά και ποιοτικά στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού.

Βασισμένη στη νουβέλα The Rum Diary (εκδ. 1998) του Αμερικανού συγγραφέα Hunter S. Thompson, ο Βρετανός σκηνοθέτης Bruce Robinson μας παρουσιάζει το 2011 την ομότιτλη ταινία.  Το πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Johnny Depp, που πλαισιώνεται από την εκρηκτική Amber Heard αλλά και από τους Aaron Eckhart και Giovanni Ribisi. Ο συγγραφέας Paul Kemp (Depp), μη μπορώντας να πουλήσει έστω κι ένα βιβλίο στη Νέα Υόρκη, αποφασίζει να ταξιδέψει στο San Juan του Puerto Rico και να εργαστεί στην τοπική εφημερίδα The San Juan Star. Εκεί καταφέρνει από την πρώτη στιγμή να κάνει αισθητή την παρουσία του, εμπλεκόμενος σε μία κτηματομεσιτική απάτη. Η ακατάσχετη κατανάλωση ρούμι και καπνού τον οδηγούν σε καταστάσεις που άλλοτε τον εξυπηρετούν και άλλοτε τον φτάνουν λίγο πριν τον θάνατο!

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Paul στο πανέμορφο αυτό νησί της Καραϊβικής, το ρούμι είναι άξιος συμπρωταγωνιστής και παρουσιάζεται, με τρόπο απλό και κατανοητό, η «τελετουργία» προώθησης του ποτού στην ενδοχώρα. Η σχέση αγάπης-μίσους του τοπικού πληθυσμού τη δεκαετία του ’60, κατά τη διάρκεια της οποίας διαδραματίζεται η ταινία, προς τους αμερικανούς τουρίστες είναι εμφανής και αναδεικνύεται από τον σκηνοθέτη με καυστική χροιά. Η οικονομική δυσχέρεια της τοπικής κοινωνίας και η μαζική απόβαση των ξένων στο νησί με τρόπο υπεροπτικό και αλαζονικό προκαλούν αναστάτωση. Οι κάτοικοι μένουν αβοήθητοι, καθώς όλοι έχουν ως πρωταρχικό στόχο τα χρήματα, και οι αναταραχές βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο μεν, αλλά αποτελούν θέμα σχολιασμού του σκηνοθέτη στην εξέλιξη της ιστορίας μας.

Η παράνομη παρασκευή και διακίνηση του τοπικού υγρού μάς χαρίζει εικόνες εξαιρετικού κάλλους, και ο γραφικός πλην συμπαθητικός ρόλος του μόνιμα μεθυσμένου Moberg (Ribisi) προκαλεί την ανάγκη για έστω μία γουλιά από το αγαπημένο του απόσταγμα. Ο πολυτεχνίτης και πανέξυπνος Moberg βρίσκει διάφορους τρόπους για την παραγωγή του μοναδικού ποτού της περιοχής προκαλώντας ακόμα και γέλιο.

Από το πρώτο πλάνο καταλαβαίνουμε ότι θα βυθιστούμε στο Puerto Rico της δεκαετίας του ’60 παρέα με ένα ποτήρι ρούμι σε μόνιμη βάση στο χέρι του πρωταγωνιστή. Το The Rum Diary θα μας ταξιδέψει και θα μας αναγκάσει με κινηματογραφική δεξιοτεχνία να γευτούμε έστω και μία φορά την ιδιαίτερη γεύση ενός ρουμιού. Ξέροντας πολύ απλά ότι δεν θα είναι και η τελευταία.





Δημοσιεύθηκε στο huntingspirits.tv/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις