Foo Fighters – Sonic Highways



Φτάνοντας στο απόγειο της καλλιτεχνικής και εμπορικής αξίας με τους Nirvana, ο Αμερικανός ντραμίστας Dave Grohl, μετά το άδοξο τέλος του συγκροτήματος, αποφασίζει ότι ήρθε η στιγμή για την προώθηση των δικών του προσωπικών φιλοδοξιών. Στα χρόνια της συμμετοχής του, βρίσκεται στη σκιά του χαρισματικού και τυπά Kurt Cobain, αναγνωρίζοντας τη μοναδική και ιδιαίτερη προσωπικότητα του τραγουδιστή. Οι Nirvana αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τη μουσική βιομηχανία, στο συγκεκριμένο είδος που υπηρετήσαν, αλλά και γενικότερα στον τρόπο που ανέδειξαν την grunge σκηνή στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Μετά το θάνατο του Kurt, τα μέλη της βρίσκονταν στο σημείο μηδέν. Το επόμενο βήμα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με γνώμονα την επιτυχία και την εξέλιξη που άρμοζε σε ένα συγκρότημα του δικού τους βεληνεκούς. Τελικά κατανοούν ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί η μοναδική καλλιτεχνική αξία του Cobain, τόσο στην καρδιά του κόσμου όσο και στη δική τους. Το γκρουπ είχε αποκτήσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα φανατικούς οπαδούς και δύσκολα θα αποδέχονταν την τοποθέτηση κάποιου άλλου τραγουδιστή. Τα εναπομείναντα μέλη αποφασίζουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Ο κιθαρίστας Krist Novoselic και ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Kurt προχωρά στη δημιουργία των Sweet 75 και Eyes Adrift κυκλοφορώντας ένα άλμπουμ με το κάθε συγκρότημα. Η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ο 6ος κατά σειρά ντραμίστας των Nirvana και τελευταίος μέχρι τη διάλυση τους, Dave Grohl, βγαίνει από τη σκιά και παρουσιάζει στο κοινό, που τόσο ανυπομονούσε την εξέλιξη των δύο μελών του συγκροτήματος, τη δημιουργία του δικού του εγχειρήματος, που ακούει στο όνομα Foo Fighters. Ο πρώτος δίσκος με τα φωνητικά του Grohl κυκλοφορεί το 1995, με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος. Μετά την κυκλοφορία επτά επιτυχημένων άλμπουμ  αποφασίζουν, με την επόμενη δισκογραφική τους πρόταση, να κάνουν την υπέρβαση και να μας διηγηθούν οχτώ μοναδικές μουσικές ιστορίες.

Τα τραγούδια έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης στο κοινό. Συνοδεύονται από μονόωρα τηλεοπτικά επεισόδια τα οποία πραγματεύονται γεγονότα και ιστορίες που επηρέασαν τη μουσική σε αμερικανικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δίκτυο HBO δέχεται να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ, που φυσικά είναι επικεντρωμένο στον lead singer του συγκροτήματος, με τα υπόλοιπα μέλη να διαδραματίζουν ρόλο κομπάρσου. Ο δίσκος περιέχει οχτώ τραγούδια, όσα και τα επεισόδια που προβάλλονται στο αμερικανικό δίκτυο. Η κατεύθυνση που διαλέγει να ακολουθήσει ο τραγουδιστής είναι στα γνωστά μουσικά μονοπάτια, αλλά η ωριμότητα και ο ψαγμένος ήχος που μας έχουν συνηθίσει προχωρά ένα βήμα ακόμα. Το πρώτο δείγμα είναι το τραγούδι Something from Nothing στο γνώριμο ύφος, με την ήρεμη εισαγωγή και τη σταδιακή κορύφωση, που τόσο έξυπνα πλασάρει ο στιχουργός και μουσικός στα εναρκτήρια κομμάτια του.

Το συγκρότημα ταξιδεύει σε οχτώ διαφορετικές Αμερικανικές πολιτείες συζητώντας με μουσικούς και τεχνικούς για την ιστορία της εκάστοτε πόλης. Σε κάθε τραγούδι συμμετέχει ένας μουσικός της περιοχής καθιστώντας το τραγούδι προσωπικό soundtrack της. Οι ιστορίες παρουσιάζονται σαν ένα ανάλαφρο road movie που επικεντρώνεται καθαρά στη φιλοσοφία και στον τρόπο που επηρεάζει η μουσική τον άνθρωπο.


Ο Grohl, βαδίζοντας στα μουσικά μονοπάτια που αγαπήσαμε μέσα από τις προηγούμενες δισκογραφικές προτάσεις, αναδεικνύει δεξιοτεχνικά τους αυτοκινητόδρομους της δικής του ψυχής. Το Sonic Highways βρίσκει θέση ορόσημο στη δισκογραφική ιστορία του συγκροτήματος και η μελλοντική συνέχεια των Foo Fighters, προς ευχάριστη έκπληξή μας, αποδεικνύεται τόσο ιδιαίτερη όσο και αυτός ο δίσκος.


Δημοσιεύθηκε στο http://www.independent.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις