Συνέντευξη με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς Κατερίνα Ράλλη και Νίκο Κάσδαγλη


Συνέντευξη με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς Κατερίνα Ράλλη και Νίκο Κάσδαγλη 




Φτάνοντας προς το τέλος του συγκεκριμένου αφιερώματος της σελίδας μας για έναν από τους πιο αγαπημένους σταθμούς της Δυτικής Ελλάδας, ήρθε η ώρα να μιλήσω με δύο ιδιαίτερους και αγαπημένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Για διαφορετικούς λόγους για τον καθέναν, από την πρώτη φορά που άκουσα τις εκπομπές της Κατερίνας και του Νίκου, επιβεβαίωσα ότι ο Wave 97.4 έχει στο ενεργητικό του ραδιοφωνικούς παραγωγούς με ένα στυλ που σε μαγνητίζει.
Από την πρώτη στιγμή που ακολούθησα τη φωνή της Κατερίνας Ράλλη στον αέρα του σταθμού, θυμάμαι της είπα, ότι έχει μία μοναδική χροιά που σπάνια συναντάς στο ραδιόφωνο. Προσωπικά, ήθελα να αντικρύσω την παρουσία πίσω από το μικρόφωνο και τελικά όλα έδεσαν τέλεια. Ήχος και εικόνα. Η περιγραφή της φωνής τής συγκεκριμένης παραγωγού είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια, οπότε απλά πρέπει να την πετύχετε στον αέρα του σταθμού κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 16:00-18:00. Θα μπορούσα να την περιγράψω ως ένα cocktail, με έντονο και συνάμα απαλό συνδυασμό ρουμιού με μπαχαρικά…
Με τη ραδιοφωνική εκπομπή  που παρουσιάζει ο Νίκος Κάσδαγλης,  γίνεται αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος παραγωγός με τη μουσική του προβάλλει αυτό ακριβώς που θέλω εγώ να αφουγκραστώ. Ένας δύσκολος στόχος του κάθε παρουσιαστή είναι να κρατήσει τον ακροατή του καθ’ όλη τη διάρκεια, κολλημένο με μουσικές που θα τον αγγίξουν. Ο Νίκος τα καταφέρνει με άνεση και μας παρουσιάζει κάθε Κυριακή 16:00-18:00, ένα σύνολο με όλα εκείνα τα συστατικά που κατέχουν λίγες ραδιοφωνικές εκπομπές.

    Κατερίνα Ράλλη

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο;

Δεν νομίζω ότι «αποφάσισα» ποτέ να ασχοληθώ με το ραδιόφωνο, απλώς έτυχε. ‘Ήμουν περίεργη να μάθω πως γίνεται μια ραδιοφωνική εκπομπή. Κάποια στιγμή μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ σε ένα ραδιοφωνικό στούντιο και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός;

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας ότι ένας ραδιοφωνικός παραγωγός πρέπει να έχει ωραία φωνή και καλή άρθρωση. Για μένα δεν ισχύει αυτό. Έχω ακούσει πολλούς παραγωγούς που δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω και παρόλα αυτά είναι καταπληκτικοί. Στο ραδιόφωνο δεν υπάρχουν εικόνες, άρα ένας ραδιοφωνικός παραγωγός πρέπει να έχει την ικανότητα, με τις μουσικές του, να δημιουργεί εικόνες στο κοινό του.

 Πώς αισθάνθηκες την πρώτη φορά που βρέθηκες μπροστά στο μικρόφωνο;

Είχα πάρα πολύ άγχος. Η πρώτη εκπομπή είναι σαν μια σχέση στην αρχική της φάση, που δεν ξέρεις τι να πεις, αν θα αρέσουν στον άλλον οι ιδέες σου, η φωνή σου ή οι μουσικές σου. Ευτυχώς το κοινό με αγκάλιασε αμέσως και  ξεπέρασα το άγχος αρκετά γρήγορα.

Η μουσική δημιουργεί διάλογο με τον ακροατή;

Φυσικά. Μπροστά από την κονσόλα καλούμαστε να διαχειριστούμε αισθήματα, δεν παίζουμε μουσική απλώς για να «περάσει η ώρα».

Που αποσκοπείς, τι θέλεις να βγάλεις μέσα από τη ραδιοφωνική σου εκπομπή;

Ζούμε σε μια εποχή που το άγχος και η ανασφάλεια έχει κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Θέλω η εκπομπή μου να γίνει βήμα έκφρασης για τις καλύτερες μέρες που περιμένουμε όλοι. Γίνομαι φυσικά καυστική πολλές φορές για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας, αλλά προσπαθώ πάντα να κρατάω ένα θετικό και αισιόδοξο ύφος.

Στίχος ή τίτλος τραγουδιού που σε χαρακτηρίζει.

Joan Baez & Donovan - Colours



Νίκος Κάσδαγλης

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο;

Ύστερα από 5 χρόνια που ασχολούμαι με το “άθλημα”, μπορώ με βεβαιότητα να απαντήσω πως είναι μια πολύ καλή διέξοδος να ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να επικοινωνώ τις μουσικές μου επιλογές με τον κόσμο που επιλέγει να τις ακούσει.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός;

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική, αγάπη και γνώσεις γύρω από αυτή αρκεί. Όμως επειδή εκείνη τη στιγμή δεν είσαι απλά ένα μηχάνημα που βάζει τραγουδάκια στη σειρά, αλλά αναλαμβάνεις να παίξεις και το ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού, ο οποίος όλο αυτό το προϊόν που “μαγειρεύει” πρέπει να το πλασάρει και προς τα έξω, εκεί θα προσθέσω πως χρειάζεται και το χάρισμα της ομιλίας και της μεταδοτικότητας. Έτσι πετυχαίνεις εν τέλει και τη δημιουργία του έμμεσου διαλόγου με τον ακροατή.

Που αποσκοπείς, τι θέλεις να βγάλεις μέσα από τη ραδιοφωνική σου εκπομπή;

Αυτό που με ιντριγκάρει πιο πολύ είναι να καταφέρω να δημιουργήσω στον ακροατή το ερέθισμα τού να ασχοληθεί λίγο παραπάνω με αυτό που ακούει και εκ πρώτης του αρέσει σαν άκουσμα. Θέλω να το πάει ακόμα ένα βήμα παραπέρα και να… ψαχτεί. Όπως δηλαδή έκανα και εγώ όταν πήρα το ίδιο ερέθισμα από κάπου αλλού και το πήγα ένα βήμα πιο πέρα. Ίσως να μην ακούγεται ως κάτι τρομερό και σπουδαίο επίτευγμα, αλλά αν υιοθετήσει ο καθένας μας έναν τέτοιο τρόπο σκέψης σε άλλους σημαντικότερους τομείς της ζωής του, αυτόματα γίνεται λίγο πιο ενεργός.

Στίχος ή τίτλος τραγουδιού που σε χαρακτηρίζει.

Από ένα τραγούδι των Astronauts με τίτλο Protest Song θα προσπαθήσω να αποδώσω τους 4 πρώτους στίχους στην ελληνική και λέει τα εξής: 

Ζω τη δική μου ζωή - κάνω αυτό που θέλω, αυτό που λέω το εννοώ.
Εσύ έχεις τις δικές σου ελπίδες, παράξενες φιλοδοξίες, διαφορετικά όνειρα από εμένα.
(Οπότε) ποιος είσαι εσύ αυτός που λέει ότι είμαι λάθος και ποιος είμαι εγώ αυτός που λέει ότι είμαι σωστός.



Θα ήθελα να ευχαριστήσω, εκ μέρους του περιοδικού μας, όλους τους παραγωγούς για την αψεγάδιαστη συνεργασία και ιδιαίτερα τον Δημήτρη Καρατζά.



http://www.wave974.gr/


το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε και στο http://www.independent.gr/
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις