Συνέντευξη με τον Δημήτρη Καρατζά, ιδιοκτήτη του Wave 97.4

 

Φέτος ο «rock σταθμός της Δυτικής Ελλάδας» κλείνει τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας του. Ένας σταθμός ορόσημο για τους λάτρεις της rock μουσικής στην πόλη της Πάτρας και όχι μόνο. Σε μία εποχή που όλα πια ακούγονται  ίδια, ο Wave 97.4 προσφέρει μουσικές από τη δεκαετία του ’60 έως και σήμερα με τον δικό του μοναδικό εναλλακτικό τρόπο. Καλύπτοντας το γενικότερο φάσμα της rock μουσικής, η επιλογή ενός αγαπημένου ραδιοφωνικού παραγωγού είναι μία εύκολη υπόθεση.  Μέσα από το αφιέρωμα της σελίδας μας, ήρθε η ώρα για μία πιο ενδοσκοπική ματιά στον σταθμό και τους παραγωγούς της, μέσα από λέξεις, εικόνες και βίντεο.


Από τον ιδιοκτήτη έως και την πιο πρόσφατη φωνή πίσω από το μικρόφωνο δίνεται η αίσθηση της αγάπης και της προσφοράς για τη μουσική. Το πάθος για τη rock διαφαίνεται τόσο στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς με εμπειρία χρόνων, όσο και σε εκείνους που ξεκινούν με φρεσκάδα αλλά και με το ανάλογο τρακ.

Γνωρίζοντας τον Δημήτρη Καρατζά από κοντά καταλαβαίνεις ότι θα συνομιλήσεις με κάποιον που ξέρει ακριβώς πώς θέλει να είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός και τι πρεσβεύει ο Wave 97.4. Το πώς αυτός σκέφτεται το ραδιόφωνο και αν τελικά όλα είναι ρόδινα και μουσικά, μένει να μας τα απαντήσει ο ίδιος, στη συνέχεια.





Ας γυρίσουμε 10 χρόνια πίσω. Πώς άρχισαν όλα;  
Ήταν μια σκέψη πολλών χρόνων πίσω, σχεδόν παιδική-εφηβική. Η ιδέα όμως, ωρίμασε σχεδόν δέκα χρόνια πριν με το τελείωμα των σπουδών και άλλων υποχρεώσεων. Επιστρέφοντας πλέον πίσω στην Πάτρα, είχε φτάσει η στιγμή να υλοποιήσω και να θέσω σε εφαρμογή την ιδέα αυτή, ήξερα τι ήθελα, ήξερα τι θα έκανα, και απλά το υλοποίησα! Σε όλο αυτό το κομμάτι συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά η αδελφή μου Κορίνα.

Και ποιο είναι το σκεπτικό για την υλοποίηση του Wave;
Η φιλοσοφία του Wave είναι να έχει τους καλύτερους-κατάλληλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς στο αντικείμενο αυτό, που να αναδεικνύουν τη rock μουσική, ώστε να ακούγεται οικεία τόσο στο απαιτητικό κοινό, όσο και σε αυτούς που γνωρίζουν λίγα πράγματα αλλά τους αρέσει η rock. Μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη μουσική ήταν δύσκολη να περάσει στη νοοτροπία του κόσμου, το κοινό της Πάτρας δεν είχε στην πλειοψηφία του μεγάλη σχέση με αυτά τα ακούσματα. Μεγάλος παράγοντας σε αυτό έπαιξε και παίζει η συνεργασία με εταιρίες παραγωγής συναυλιών, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να έρθει ο κόσμος πιο κοντά με τη rock, και να αφουγκραστεί τον πραγματικό παλμό.

Γιατί rock, και σε ποιο κοινό απευθύνεται ο Wave;
Γιατί είμαστε Rock!!! Ο Wave 97.4 απευθύνεται σε όλους αυτούς που θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό, μουσική με βάση, ιστορία, αλλά και με αρκετές δόσεις ψευδαίσθησης!!! (γέλια)  

Πώς ήταν το ραδιόφωνο πριν 10 χρόνια;
Το ραδιόφωνο ήταν, είναι και θα είναι το μέσο που προσελκύει αυτούς που θέλουν έναν εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας. Ο κόσμος που ασχολούνταν τότε με το ραδιόφωνο ήταν πιο ενεργός λόγω μεγαλύτερων κινήτρων. Η γενικότερη φιλοσοφία - νοοτροπία είναι ίδια πάντως, και κατά τη γνώμη μου πρέπει να διατηρηθεί έτσι. Αυτό που σήμερα έχει αλλάξει κάπως είναι η τεχνολογία, τεχνοτροπία, οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσει κάποιος να ακούσει ραδιόφωνο π.χ. διαδίκτυο, ακόμα και από κινητό τηλέφωνο. Αυτό που έχει αλλάξει σημαντικά όμως είναι οι οικονομικές οφειλές, παλιότερα ήταν καλύτερες. Το ραδιόφωνο δεν πρόκειται να αλλάξει τη ψυχοσύνθεση του.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός;

Ψώνιο!!! Γενικότερα όμως γνώσεις, καλή ψυχολογία και ρομαντισμό! Προσπαθούμε να δημιουργούμε πάντα έδαφος για νέα πρόσωπα, νέες ιδέες. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ταλέντων που διψάει να μάθει και να ασχοληθεί με το ραδιόφωνο, φυσικά, και εφόσον αυτό γίνεται, σε συνδυασμό με κάποιον πιο έμπειρο ραδιοφωνικό παραγωγό δίπλα του. Ο καλύτερος συνδυασμός κλασικού και σύγχρονου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις