10 χρόνια Wave 97.4 - Κλεοπάτρα



 
Μία έννοια αρκετά παρεξηγημένη είναι αυτή του ραδιοφωνικού παραγωγού. Σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ραδιοφωνικός παραγωγός είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής. Παραγωγή (γενικά) είναι η δημιουργία, ο σχηματισμός πράγματος που πριν δεν υπήρχε, και ραδιοφωνικός αυτός που σχετίζεται με το ραδιόφωνο.

Ως ραδιοφωνική παραγωγή ονομάζεται η γενική επιμέλεια μιας εκπομπής, η επιλογή του περιεχομένου, του τρόπου παρουσίασης, των συντελεστών και η διεύθυνσή τους. Τελικά δεν χρειάζεται να γράψεις και να ενορχηστρώσεις τραγούδια, ώστε να λέγεσαι παραγωγός, η έννοια είναι αρκετά ξεκάθαρη.
 
Το πρωινό ξύπνημα και η μηχανική κίνηση καφές-ραδιόφωνο είναι για πολλούς μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ραδιόφωνο συμμετέχει ως παρέα στις ασχολίες μας. Η χροιά φωνής, η επιλογή των τραγουδιών, τα ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία που χρησιμοποιεί ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ακροατή.
 
Αφού το ξεκαθαρίσαμε και αυτό, ήρθε η στιγμή να μιλήσω με μία ραδιοφωνική παραγωγό που μου στοιχειώνει τα απογεύματα. Γνωρίζοντας την Κλεοπάτρα από κοντά ένιωσα ότι έχει τον τρόπο της να σε κερδίζει, όχι μόνο με τη μουσική αλλά και με την κουβέντα. Η συζήτηση μας γύρω από την αγαπημένη της ασχολία με έκανε να νιώσω σαν την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, ψαρωμένος αλλά έτοιμος να εκπαιδευτώ!
 
Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο;
Όταν ήμουν 9 χρονών ανακάλυψα τους Beatles, κι από τότε ξεκίνησε ένα ατέλειωτο ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της μουσικής. Επίσης, όταν ήμουν μικρούλα, πολλές φορές πήγαινα στο δωμάτιο των γονιών μου, έπαιρνα τις εφημερίδες κι έκανα πως έλεγα τις ειδήσεις. Κάποια στιγμή, γύρω στα 1989-1990, ένας φίλος μου ζήτησε να τον βοηθήσω σε μια εκπομπή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ένα «ψαγμένο» ραδιόφωνο εκείνη την εποχή. Το 1990 είχα την πρώτη δική μου εκπομπή κι από τότε ο έρωτας με το ραδιόφωνο δε σταμάτησε ουσιαστικά ποτέ, παρόλα τα αναπόφευκτα διαλείμματα.
 
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός;
Καταρχάς, πρέπει να υπάρχει πηγαία και ουσιαστική αγάπη για το ραδιοφωνικό μέσο, αυτό καθαυτό. Επιπλέον ο ραδιοφωνικός παραγωγός πρέπει να έχει ευχέρεια λόγου -πολύ βασικό-, αίσθηση του μέτρου για να μην κουράζει, ευελιξία, καθώς και φαντασία για να κρατάει το κοινό του σε εγρήγορση.
 
Ποια είναι η άποψη σου για το Playlist;
Το playlist είναι κάτι απρόσωπο, επομένως έχει νόημα μόνο όταν δεν υπάρχουν ραδιοφωνικοί παραγωγοί, ή όταν λείπουν για κάποιο λόγο. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την αίσθηση που αφήνουν η φυσική παρουσία και οι μουσικές επιλογές του ραδιοφωνικού παραγωγού.
 
Η μουσική δημιουργεί διάλογο με τον ακροατή;
Η μουσική κινητοποιεί το μυαλό κι εγείρει συναισθήματα, οπότε είναι φυσικό να δημιουργείται ένας «νοητός» διάλογος ανάμεσα σ’ αυτή και στον ακροατή.
 
Που αποσκοπείς, τι θέλεις να βγάλεις μέσα από τη ραδιοφωνική σου εκπομπή;
Δύο είναι τα ζητούμενα. Πρώτα – πρώτα το «μοίρασμα». Μοιράζομαι τη μουσική που μου αρέσει με ακροατές, που ο καθένας από αυτούς έχει τα δικά του βιώματα και το δικό του στυλ και επίπεδο.
Δεύτερο και πιο συναρπαστικό. Η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που «ταξιδεύει» τους ακροατές, η οποία επιτυγχάνεται με τις μουσικές επιλογές, τη φωνή, τα λόγια και το γενικότερο προσωπικό στυλ.
 
Υπάρχει κάποια έντονη ανάμνηση κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής σου εκπομπής;
Είναι πάρα πολλά τα χρόνια που κάνω ραδιόφωνο, κι είναι φυσικό οι αναμνήσεις να είναι και έντονες και... αμέτρητες. Αυτό που πάντα μένει είναι η ξεχωριστή και ιδιαίτερη επικοινωνία με διάφορους ακροατές, καθώς και το ότι τις περισσότερες φορές θυμάμαι να νιώθω «ευτυχία» όταν κάνω εκπομπή.
 
 
το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε και στο http://www.independent.gr/
 
Η Κλεοπάτρα βρίσκεται στον αέρα του Wave 97.4 κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 6-8 το απόγευμα.
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις