Συνέντευξη με τον Στράτο Ζ36, ραδιοφωνικό παραγωγό

Στην αναζήτηση μου για έναν ραδιοφωνικό σταθμό που θα ταιριάζει στη διάθεση της συγκεκριμένης στιγμής
βρίσκομαι σε τέλμα. Βράδυ Κυριακής, η ώρα είναι λίγο μετά τις 10 και παρατηρώ ότι η ‘’βελόνα’’ έμεινε στους 97,4.
 
Ο Wave Fm, σταθμός με rock διάθεση κατά βάση, με εκπλήσσει ευχάριστα με μία εκπομπή που παντρεύει τον αγαπημένο ‘’πέτρινο’’ ήχο με blue νότες, δηλαδή υφέσεις στην 3η και 7η νότα της κλίμακας και επαναλαμβανόμενο μοτίβο συνήθως δωδεκάμετρης μορφής! Επιτέλους, αρχίζει να διαχέεται ενδιαφέρουσα μουσική από τα ηχεία, και ο χώρος πλημυρίζει με blues ήχους. Κάπως έτσι άρχισα να αποκτώ κι εγώ τη νυχτερινή μου μουσική συνήθεια, την εκπομπή Rock & Blues Ιστορίες. Πίσω από το μικρόφωνο και στην επιλογή της μουσικής, όπως λένε συνήθως οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, βρίσκεται ο Στράτος Z36.
 
Από το πρώτο άκουσμα της φωνής αντιλαμβάνομαι ότι ο Στράτος κατέχει τον αέρα του ραδιοφωνικού παραγωγού. Ως ακροατής, τα μουσικά μου γούστα μπορεί να μην ταιριάζουν απόλυτα με τη συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά πιάνω τον εαυτό μου να έχει γαντζωθεί στο ραδιόφωνο, προκειμένου να ακούσω και το επόμενο κομμάτι. Κατανοώ ότι ο Στράτος έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να υποστηρίξει και να πλασάρει στο κοινό τον ήχο που αυτός θέλει, δεξιοτεχνικά. Ήρθε η ώρα να μιλήσω μαζί του και να δω με πόση μαεστρία θα καταφέρει να απαντήσει στις ερωτήσεις μου.
 
Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο;
Το ραδιόφωνο μου προκαλούσε συνεχώς το ενδιαφέρον, χωρίς να ξέρω ακριβώς το λόγο. Στη δεκαετία του ’80 άκουγα, ειδικά τα βράδια, τους ερασιτέχνες της Αθήνας και του Πειραιά και με γοήτευε η δύναμη της επικοινωνίας με τη μουσική και το λόγο μέσα από αυτό το μέσο. Ένας φίλος από το σχολείο είχε φτιάξει ένα μικρό πομπό και μου ‘’κόλλησε’’ το μικρόβιο... Από τότε έψαχνα τρόπους να εκφράζομαι μέσα από το ραδιόφωνο. Όταν μετακόμισα στην Πάτρα ένας από τους βασικότερους λόγους παραμονής μου στην πόλη ήταν ότι βρήκα να κάνω ραδιόφωνο... και με τις μουσικές και το στυλ που μου άρεσε.
 
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός;
Να έχει διάθεση να κάνει καλή παρέα στους ακροατές του... και αυτό βγαίνει ξέρετε στο μικρόφωνο. Επίσης, μια ‘’ραδιοφωνική φωνή’’, όχι όμως και σαν σημαντικό προαπαιτούμενο. Στο μουσικό ραδιόφωνο χρειάζονται κάποιες γνώσεις στα είδη μουσικής που υποστηρίζει ο κάθε παραγωγός, καθώς και το ταλέντο να δένει τα κομμάτια μεταξύ τους.
 
Πώς αισθάνθηκες την πρώτη φορά που βρέθηκες μπροστά στο μικρόφωνο;
Τη μαγεία του ραδιοφώνου........ Αυτό!
 
Ποια είναι η άποψή σου για το Playlist;
Είναι μια λύση για έναν σύγχρονο απόλυτα εμπορικό σταθμό... όμως έτσι μειώνεται η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα και δεν επιτρέπεται πια σε έναν ραδιοφωνικό παραγωγό να εκφραστεί 100%. Προσωπικά δεν είμαι οπαδός της λίστας και θεωρώ ότι ο παραγωγός ‘’συνομιλεί’’ κάθε φορά με τους ακροατές του.
 
Η μουσική δημιουργεί διάλογο με τον ακροατή;
Είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί συναισθήματα και φέρει αναμνήσεις...
Κάθε τραγούδι μας θυμίζει στιγμές από τη ζωή μας και συνδέεται με τα συναισθήματα μας, είτε με τη μουσική είτε με το στίχο.....
 
Που αποσκοπείς, τι θέλεις να βγάλεις μέσα από τη ραδιοφωνική σου εκπομπή;
Με ενδιαφέρει να προσεγγίσω την εποχή του παλιού ερασιτεχνικού ραδιοφώνου. Όχι κατά ανάγκη με τις κλασικές αφιερώσεις και διαφημίσεις οικοπέδων της δεκαετίας του ’80 αλλά με την ατμόσφαιρα της παρέας και της συντροφιάς που προσέφερε το ραδιόφωνο σε κάθε μας στιγμή. Στο διάβασμα σαν μαθητές ή φοιτητές, στην οδήγηση στην πόλη, στην παρέα με ποτό, στο μπαλκόνι αγναντεύοντας τη θάλασσα ή τον ουρανό.
 
Υπάρχει κάποια έντονη ανάμνηση κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής σου εκπομπής;
Υπάρχουν πολλές στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης είτε από επικοινωνία ακροατών είτε από κομμάτια που ζητούν και μας θυμίζουν πολλά.
 
Στίχος ή τίτλος τραγουδιού που σε χαρακτηρίζει;
What Is And What Should Never Be από το Led Zeppelin ΙΙ (άλμπουμ) των Led Zeppelin.
 

το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε και στο blog http://cekompo.blogspot.gr/
 
Ο Στράτος Ζ36 βρίσκεται στον αέρα του Wave 97.4 κάθε Κυριακή, 10-12 το βράδυ.
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις