Oasis - (What’s the story) Morning Glory?




02-06-2014
Πόσο εύκολο είναι να συνεργαστείς με ένα ή περισσότερα άτομα όταν τα θέλω σου είναι αυτά που τελικά υπερνικούν, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των γύρω σου; Συνεργασίες πολλών ετών έχουν διαλυθεί λόγω του ότι ο καθένας αναζητά την καταξίωση σε ατομικό επίπεδο, κι ας είναι μέλος μίας ομάδας. Όλα αυτά μπορεί να μην ακούγονται πολύ σοβαρά όταν μιλάμε απλά για μουσική, αλλά οι προσωπικές μας εμπειρίες δείχνουν ότι κάποια πράγματα στη ζωή μπορεί να είναι αστεία και ανάλαφρα αλλά συγχρόνως πολύ σημαντικά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ο όρος Britpop, ένα είδος εναλλακτικής ροκ. Η έντονη χρήση κιθάρας της βρετανικής pop μουσικής της δεκαετίας του ’60 και του ’70 επηρέασε ένα ρεύμα συγκροτημάτων, όπως οι Suede και οι Blur, να δημιουργήσουν αυτό το είδος μουσικής. Ο συγκεκριμένος ήχος υπήρξε και η βάση για ένα ευρύτερο βρετανικό πολιτιστικό κίνημα, το λεγόμενο “Cool Britannia. Σύντομα θα γνωρίσουμε, μέσω του συγκεκριμένου είδους μουσικής, συγκροτήματα που επηρέασαν όχι απλά το βρετανικό και ευρωπαϊκό μουσικό χάρτη αλλά και τον παγκόσμιο. Ονόματα όπως Pulp, Supergrass, Sleeper, Elastica και το συγκρότημα που θα μας απασχολήσει στη σημερινή μουσική πρόταση βρίσκονταν στο επίκεντρο ολόκληρη τη δεκαετία του ’90 και έπειτα. Τον Σεπτέμβριο του 1994 κυκλοφορεί ο δίσκος Definitely Maybe από το πρωτοεμφανιζόμενο βρετανικό συγκρότημα Oasis και η Britpop γίνεται ο ήχος των απανταχού πιτσιρικάδων, αλλά και η απάντηση της Βρετανίας στον grunge ήχο που ανθούσε στην αμερικανική ήπειρο.

Οι Oasis υπήρξαν ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1991 στην πόλη του Manchester και διαλύθηκε το 2009. Μέλη του συγκροτήματος ήταν τα αδέρφια Liam και Noel Gallagher και οι Paul Arthurs (κιθάρα), Paul McGuigan (μπάσο) και Tony McCarroll (ντραμς). Άπειρες πληροφορίες σχετικά με την πορεία του συγκροτήματος και τις επιτυχίες τους έχουν γραφτεί τόσο στον έντυπο όσο και στον διαδικτυακό τύπο. Με αρκετή δόση σαπουνόπερας για τη σχέση των μελών μεταξύ τους και ειδικότερα για τα αδέρφια Gallagher, το συγκρότημα σχεδόν από την αρχή της μουσικής του διαδρομής απασχολούσε τα μέσα. Την περίοδο ηχογράφησης της σημερινής μουσικής πρότασης τα αδέρφια διώχνουν με συνοπτικές διαδικασίες τον Tony McCaroll λέγοντας ότι δεν είναι ικανός να ανταπεξέλθει στη μουσική κατεύθυνση του νέου δίσκου με τίτλο (Whats the Story) Morning Glory?, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1995 από την Creation Records.

Με την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου οι Oasis δεν είναι πια ένα απλό indie rock συγκρότημα, αλλά αποκτούν τη δυναμική ενός rock group που καταφέρνει να πουλά εκατομμύρια αντίτυπα τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας των δίσκων τους και να πραγματοποιεί συναυλίες ως headliner. Από τον δίσκο (What’s the story) Morning Glory? προωθούνται στο σύνολο 6 singles, με μεγαλύτερο το Wonderwall αλλά και τα Some Might Say, Roll with it, Morning Glory, Don’t look back in Anger, Champagne Supernova. Ο δίσκος είναι ένα μίγμα από rock και Britpop ήχο και κερδίζει αμέτρητες διακρίσεις, μία από τις οποίες είναι για τον καλύτερο βρετανικό δίσκο των τελευταίων 30 χρόνων από τα Brit Awards. Πουλάει πάνω από 22 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Βασικός στιχουργός του συγκροτήματος είναι ο Noel, και παρόλο που κύριος τραγουδιστής είναι ο Liam, τους κανόνες τους θέτει ο Noel φέρνοντας σε αντιπαράθεση ακόμη και δημόσια τα δύο αδέρφια. Και κάπως έτσι αρχίζει η αρχή του τέλους.

Καταφέρνουν και κυκλοφορούν μέσα από πολλά προβλήματα μεταξύ των δύο αδερφών και αποχωρήσεις σχεδόν όλων των μελών από το συγκρότημα, τα άλμπουμ Be Here Now (1997), The Masterplan (1998), Standing on the Shoulder of Giants (2000), Heathen Chemistry (2002), Dont Believe the Truth(2005) και Dig Out Your Soul (2008).
Στις 28 Αυγούστου 2009 έρχεται και η οριστική διάλυση του συγκροτήματος. Μετά από μία ακόμη διαμάχη στα παρασκήνια πριν από την συναυλία τους στο Παρίσι, ο μάνατζέρ τους ακυρώνει όλη την ευρωπαϊκή τους περιοδεία, λέγοντας απλά ότι το συγκρότημα δεν υπάρχει πια. Στην ηλεκτρονική σελίδα του συγκροτήματος ο Noel γράφει «με κάποια λύπη και πολύ ανακούφιση σήμερα αποχωρώ από τους Oasis, απλώς δεν μπορούσα να συνεχίσω να δουλεύω με τον Liam ούτε μια μέρα παραπάνω». Και κάπως έτσι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που γέννησε η βρετανική μουσική σκηνή έκλεισε τον κύκλο της. Μάλλον η καλύτερη δυνατή επιλογή για τα αδέρφια, προκειμένου να τραβήξει ο καθένας τον ξεχωριστό δρόμο που επιδίωκαν.

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το 2014 μία επετειακή έκδοση του πρώτου τους δίσκου, στη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πρώτη μέρα που τοποθετήθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων με τον τίτλο Oasis - Definitely Maybe : Chasing the Sun Edition.

Δημοσιεύθηκε στο independent.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις