The Big Lebowski


15-06-2014
Κάθε εποχή μας δημιουργεί τις ανάλογες ανάγκες στον τρόπο με τον οποίο θα ντυθούμε, θα φάμε, αλλά ακόμα και στο ποτό που θα επιλέξουμε να πιούμε. Το χειμώνα αναζητάμε ένα αλκοολούχο υγρό που θα μας ζεστάνει, όπως ένα ουίσκι ή ένα brandy. Το καλοκαίρι η πρώτη σκέψη πηγαίνει σε ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα ή ένα δροσιστικό κοκτέιλ. Τι γίνεται όμως όταν ένα ποτό γίνεται εμμονή, και στην ερώτηση «τι θα πιείτε» η απάντηση είναι πάντα η ίδια; Σήμερα, η δική μας εμμονή θα είναι ένα White Russian.

Την πρώτη εβδομάδα που μία ταινία κυκλοφορεί στις σκοτεινές αίθουσες, τα κινηματογραφικά στούντιο ανυπομονούν για τα εισιτήρια που θα κόψει,  γνωρίζοντας μάλλον πως αυτή η εβδομάδα είναι και η πιο σημαντική για τη μετέπειτα πορεία του φιλμ. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως η περίπτωση της ταινίας “The Big Lebowski” η οποία, αν και με μέτρια εμπορική επιτυχία στους κινηματογράφους, πλέον θεωρείται cult.

Το 1998 Ο Joel και ο Ethan Coen μετά το επιτυχημένο  Fargo (1996) γράφουν και σκηνοθετούν την ταινία σταθμό “The Big Lebowski”. Οι αδερφοί Coen δημιουργούν στα έργα τους μοναδικούς και ιδιαίτερους χαρακτήρες, και το “The Big Lebowski” δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι πρωταγωνιστές Lebowski (που όμως όλοι τον φωνάζουν Dude) και Walter, που υποδύονται αριστοτεχνικά οι Jeff Bridges και John Goodman αντίστοιχα, μένουν ως cult φιγούρες στους απανταχού σινεφίλ. Ο Dude είναι ένας άνεργος χίπης με μόνο ενδιαφέρον να πίνει κοκτέιλ και να παίζει bowling, ενώ ο φίλος του, Walter είναι ο Εβραίος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, οξύθυμος και παρανοϊκός με τις ανάλογες εμμονές. Μαζί με τον Donny (Steve Buscemi), τον τρίτο της παρέας, θα βρεθούν στη μέση μιας παρεξήγησης λόγω της συνωνυμίας του Dude-Lebowski με έναν εκατομμυριούχο. Ο λόγος που ο Walter λέει συνέχεια στον Donny κατά την διάρκεια της ιστορίας «Shut the fuck up!» είναι γιατί ο χαρακτήρας του Buscemi στην ταινία Fargo δεν σταματάει να μιλάει!

Η ιστορία ξετυλίγεται με διάφορα μηνύματα από την πλευρά των σκηνοθετών και σεναριογράφων, που αποδίδονται με αιχμηρό και συγχρόνως μαύρο χιούμορ. Η κουλτούρα και o τρόπος με τον οποίο η αμερικανική κοινωνία αλλά και άλλες χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις, όπως η ελευθερία του λόγου και της σκέψης καθώς και η φιλοπολεμική διάθεση, βρίσκουν θέση στους διαλόγους με το καυστικό και ιδιαίτερο στυλ των αδερφών Coen.
Ο πρωταγωνιστής ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ευχαριστιέται  με εμμονή κατά την διάρκεια της ταινίας ένα White Russian, το οποίο αποκαλεί και Caucasian. Με άνεση και γρηγοράδα βλέπουμε τον Dude να τοποθετεί τα παγάκια στο ποτήρι, να αναμιγνύει τη βότκα με το λικέρ και τέλος να προσθέτει το γάλα, απολαμβάνοντάς το μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Αν έχεις εμμονές προσπάθησε να κερδίσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από αυτές, διαφορετικά ξεκόλλα και πιες μία… τεκίλα, dude!
Δημοσιεύθηκε στο huntingspirits.tv/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις