Star Wars, part I


25-08-2014
May the Force be with you, μία πρόταση που έχει επηρεάσει αρκετούς από εμάς,  κυρίως στα  εφηβικά μας χρόνια. Πρόκειται για μία κινηματογραφική ατάκα που απέκτησε cult διάσταση με την πάροδο των χρόνων και την επιτυχία της σειράς ταινιών με το όνομα “Star Wars - Πόλεμος των Άστρων”. Αναφέρεται στη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και μας ωθεί να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις  στην παιδική ή ακόμα και στην ενήλικη ζωή μας.

Ο George Walton Lucas γεννιέται το 1944 στο Modesto (California, Η.Π.Α.) Στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα συναναστρέφεται με τους Steven Spielberg και Francis Ford Coppola. Με χρηματοδότηση του δεύτερου γυρίζει το 1971 την πρώτη του ταινία με τίτλο “THX 1138”, η οποία δεν είχε την αποδοχή που περίμενε ο δημιουργός του. Το 1973 κυκλοφορεί το φιλμ με πρωταγωνιστή τον πρωτάρη Harrison Ford και με τίτλο “American Graffiti”. Γνωρίζει ανεπανάληπτη επιτυχία, η οποία θα τον οδηγήσει στις υποψηφιότητες των Oscar χαρίζοντάς του οικονομική και καλλιτεχνική δυνατότητα για το επόμενο βήμα του, που δεν είναι άλλο από την υλοποίηση του εγχειρήματος με το όνομα “Πόλεμος των Άστρων”.   

Ο Lucas δηλώνει ότι η αρχική του επιρροή για τους χαρακτήρες και την ιστορία του “Star Wars” ήταν η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη Akira Kurosawa, “The Hidden Fortress” (1958). Επίσης αναφέρει ότι η ιαπωνική κουλτούρα επηρέασε και τη σύλληψη και  παρουσίαση του Darth Vader, καθώς το χαρακτηριστικό μαύρο κράνος του είναι εμπνευσμένο από το κράνος samurai. Ο Lucas δηλώνει ότι αρχικός του σκοπός είναι να ξαναδημιουργήσει τη σειρά ταινιών της δεκαετίας του ’30 με τίτλο “Flash Gordon”. Η άδεια για να προχωρήσει η ταινία δεν ήταν εφικτό να δοθεί στον φιλόδοξο σκηνοθέτη και έτσι αυτός προχώρησε στο επόμενο κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο όμως, κατά δήλωσή του, ο Flash επηρέασε και τη μετέπειτα ανάπτυξη του “Star Wars”. Υπάρχουν ακόμη πολλές αναφορές από φαν, κριτικούς αλλά και από τον ίδιο τον Lucas για τον τρόπο της αρχικής σύλληψης της ιδέας του φανταστικού κόσμου του “Star Wars”. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι έχει επηρεαστεί ακόμη και από τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” του J.R.R. Tolkien.

Στην επιλογή των ηθοποιών που θα ενσάρκωναν τους χαρακτήρες του διαστημικού παραμυθιού, ο Coppola προτείνει στον Lucas τους πρωταγωνιστικούς ρόλους να τους αναλάβουν σχετικά γνωστοί για την εποχή ηθοποιοί.  Αρχικά πέφτουν στο τραπέζι ονόματα όπως ο Burt Reynolds και η Jodie Foster. Ο Lucas αρνείται και επιλέγει τον 20 χρόνο Mark Hamill και την Carrie Fisher προκειμένου να υποδυθούν τον Luke Skywalker και την Princess Leia, αντίστοιχα. Μετά την ανάθεση όλων των ρόλων ο σκηνοθέτης έπρεπε να βρει λύση για τα δύο ρομπότ με το όνομα C-3PO και R2-D2. Μέσα από την στολή του C-3PO δίνει ζωή στο ρομπότ ο κωμικός ηθοποιός Anthony Daniels και στο R2 o κοντούλης Kenny Baker. Τη μουσική επένδυση αναλαμβάνει ο Αμερικανός  John Williams και η κλασσική πια μουσική σύνθεση του Star Wars μένει στην ιστορία.

Η παραγωγή της πρώτης ταινίας, με τίτλο αρχικά “Star Wars” και μετέπειτα “Star Wars IV: A New Hope” αρχίζει στα μέσα του 1976. Το ταξίδι στις σκοτεινές αίθουσες ξεκινά το 1977 και ο παγκόσμιος κινηματογραφικός χάρτης δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Η επαναστατική χρήση των εφέ και ο συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας και ενός σεναρίου που κερδίζει τον θεατή από τα πρώτα πλάνα είναι από τα βασικά στοιχεία που οδηγούν το κοινό στον κινηματογράφο. Ο Lucas κατά την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας, θεωρώντας ότι θα είναι ένα φιάσκο, πηγαίνει με τον καλό του φίλο Steven Spielberg διακοπές στη Χαβάη, και καταλήγουν να βρουν την ιδέα του “Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού” (1981).

Η ιστορία μας αρχίζει με τον Luke να ζει μονότονα και βαρετά στον Tatooine με τον θείο και τη θεία του, οι οποίοι του κράτησαν μυστική την πραγματική του ιστορία. Ο Luke αρχικά θέλει να πάει στην Αυτοκρατορική Ακαδημία για να γίνει πιλότος με τον παιδικό του φίλο Biggs Darklighter, αλλά εμποδίζεται από τον θείο του, λέγοντάς του ότι θέλει τη βοήθειά του στη φάρμα (ενώ στην πραγματικότητα θέλει ν' αποτρέψει τον Luke ν' ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του στην καταστροφή). Η ζωή του όμως αλλάζει όταν αγοράζει δύο ρομπότ, το C-3PO και το R2-D2, και το τελευταίο έχει ένα μήνυμα για τον Obi-Wan Kenobi , τον οποίον ο Luke ξέρει σαν ένα ερημίτη με τ' όνομα Ben. Ο Obi-Wan λέει στον Luke πως ο πατέρας του ήταν Ιππότης Jedi και του δίνει το πατρικό φωτόσπαθο. Ακολούθως του εξιστορεί πως ο πατέρας του δολοφονήθηκε από έναν προδότη των Jedi με το όνομα Darth Vader. Ο Obi-Wan προσφέρεται να πάρει τον Luke στον Alderaan  για να τον εκπαιδεύσει στους τρόπους της Δύναμης, αλλά ο Luke αρνείται.

Ο Lucas μη γνωρίζοντας αν τελικά η ταινία θα έχει επιτυχία, αρχίζει να σκέφτεται ήδη τη συνέχεια, αρχικά με τον τίτλο “Star Wars II”. Τελικά αποφασίζει να ονομάσει  το δεύτερο μέρος “Star Wars V: The Empire Strikes Back”. Αυτήν τη φορά στη σκηνοθετική καρέκλα κάθεται ο Irvin Kershner, που αποτέλεσε για τον αμερικανό και την πιο εμπορική δουλειά του έως τον θάνατό του το 2010. Το 2ο μέρος της τριλογίας και 5ο στη σειρά ταινιών του “Πόλεμου των Άστρων” αρχίζει το ταξίδι του στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Μάιου 1980. Η “Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται” θεωρείται από κοινό και κριτικούς ανώτερη από την πρώτη και μαζί με τον “Νονό - μέρος 2ο” του Francis Ford Coppola, τα καλύτερα prequel στην ιστορία του κινηματογράφου.

Τα γεγονότα εκτυλίσσονται τρία χρόνια μετά την πρώτη ταινία. Η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, υπό την ηγεσία του μοχθηρού Darth Vader, καταδιώκει τον Luke Skywalker και την Επαναστατική Συμμαχία. Ενώ ο Vader  κυνηγά μια μικρή ομάδα των φίλων του Luke - τον Han Solo, την Πριγκίπισσα Leia Organa και άλλους - σ' όλα τα μήκη και πλάτη του γαλαξία, ο Luke μελετά τη Δύναμη με τον Δάσκαλο Jedi Master Yoda . Όμως, όταν ο Vader αιχμαλωτίζει τους φίλους του Luke, ο Skywalker πρέπει ν' αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και να γίνει Jedi, ή αν θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει τον Vader και να σώσει τους συντρόφους του.

Το επίσημο όπλο ενός ιππότη Jedi αλλά και τον εχθρών τους, Sith, είναι το γνωστό σε όλους μας Lightsaber (Φωτόσπαθο). Το μήκος της φωτεινής λάμψης που εκπέμπει είναι 1 μέτρο και 22 εκατοστά συνήθως. Πώς όμως ο σκηνοθέτης οδηγήθηκε στην δημιουργία του;  Τα σενάρια πολλά και οι απαντήσεις γεννούν πιο πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που έφτασε στην οθόνη μας  το χαρακτηριστικό όπλο του “Star Wars”. Η βασική θεωρία είναι ότι ο Lucas επηρεάστηκε από την σειρά επιστημονικής φαντασίας του Isaac Asimov (1920-1992) με τίτλο “Lucky Star” που κυκλοφόρησε το 1952 έως το 1958. Ο Asimov περιγράφει το φωτόσπαθο ως μία μεταλλική λεπίδα η οποία προβάλλει ένα φωτεινό πεδίο δύναμης που μπορεί να κόψει οτιδήποτε στον γαλαξία. Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα θεωρίες που εμπλέκουν την ταινία “Lord of the Rings” αλλά και το “Star Trek”.

Ο Κορεάτης  Nelson Shin αναλαμβάνει την υλοποίησή του και εξηγεί στους υπεύθυνους της Lucasfilm ότι στη φαντασία του το σπαθί θα πρέπει να είναι ελαφρύ και λίγο ασταθές, σαν ένας σωλήνας φθορισμού. Ο χαρακτηριστικός ήχος αναπτύχθηκε από τον  Ben Burtt , ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για συνδυασμούς διάφορων παρεμβολών που προκαλούνται από projectors προβολής ταινιών και τηλεοράσεις σε ένα μικρόφωνο.

Τον Μάιο του 1983 κυκλοφορεί η 3η ταινία της σειράς αλλά 6η χρονολογικά ως προς την υπόθεση με τίτλο “Star Wars VI: Return of the Jedi”. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο βρετανός Richard Marquand. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο όρος THX ltd, που περιγράφει την υψηλή πιστότητα ήχου και εικόνας ειδικά για αναπαραγωγή σε κινηματόγραφους και αίθουσες προβολής. Αλλά και για κάθε συσκευή με δυνατότητα αναπαραγωγής υψηλής ποιότητας οπτικού και ηχητικού δεδομένου.

Τα γεγονότα εκτυλίσσονται περίπου ένα χρόνο μετά από όσα συνέβησαν στο “The Empire Strikes Back”. Η σατανική Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, με διαταγές του ανελέητου Αυτοκράτορα Palpatine κατασκευάζει ένα δεύτερο Άστρο του Θανάτου (Death Star) με στόχο να τσακίσει την Επανάσταση. Από τη στιγμή που ο Αυτοκράτορας σκοπεύει να επιβλέψει προσωπικά τα τελευταία στάδια της κατασκευής, ο στόλος των Επαναστατών εξαπολύει μια ολοκληρωτική επίθεση στο Άστρο του Θανάτου με σκοπό να το καταστρέψει και να σκοτώσει τον Palpatine , τον εγκέφαλο του καθεστώτος. Μέσα σ' όλα αυτά, ο Luke Skywalker, ένας από τους ηγέτες της επανάστασης και Ιππότης Jedi, αγωνίζεται για να γυρίσει τον Darth Vader, που είναι ο πατέρας του, πίσω από την Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης.


Φυσικά κάθε τέλος έχει και μία αρχή, και ο George Lucas το 1999 αποφασίζει να μην τελειώσει το παραμύθι και άλλη μία τριλογία του Star Wars αρχίζει. Κρατηθείτε, το ταξίδι συνεχίζεται σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά.

Δημοσιεύθηκε στο independent.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις